Så lägger man en husgrund - Guide från kunnig markentreprenör i Falun

När man ska bygga nytt bostadshus eller sätta upp ett garage eller en friggebod i Falun behöver man en husgrund att placera sin nya byggnad på. Att lägga en husgrund är ett avancerat arbete som kräver en del kunskap. Här finner du en guide över arbetsprocessen med husgrunder.

När man bygger hus är första steget att bygga ett bra fundament så att huset står stabilt och säkert. Det finns flera olika husgrunder att välja mellan beroende på hur behoven ser ut men de vanligaste grunderna är krypgrund och platta. En platta gjuter man direkt på plats medan en krypgrund inte kräver någon gjutning utan monteras på plats. När du behöver hjälp med att bygga en husgrund i Falun kan du kontakta oss på Oxberg Entreprenad & VVS som är specialister inom området.

 

Så här går det till att lägga husgrunder i Falun

Till att börja med behöver du bestämma vilken typ av grund som du vill lägga. Många väljer idag att gjuta en platta för sina bostadshus även om det också är vanligt att man använder krypgrunder för framför allt färdigbyggda modulhus.

 

Markarbeten vid uppförande av husgrund

Börja med att kontrollera att marken där plattan ska gjutas klarar av tyngden av en platta, i annat fall kan man behöva påla marken. I samband med det bör man även göra kontroller över vilka radonhalter som finns i marken, grundvattennivån och om det finns berg eller sten som behöver avlägsnas. Därefter behöver man gräva ut för grunden och för VVS och annan kabeldragning.

Att göra inför bygget

  • Geoteknisk undersökning
  • Kolla radonhalt
  • Kolla grundvattennivå
  • Gräva ut för VVS och el samt för grund
  • Kolla om bygglov behövs

Arbetsprocessen då man lägger en platta

När man ska gjuta en platta börjar man med att lägga isolering på marken som värmeisolerar och skyddar mot fukt. Om radonhalterna är höga behöver man sätta ett radonskydd. Dränering behöver också utföras så att dagvatten och grundvatten rinner iväg från plattan. Därefter sätter man upp en form, lägger armering och sedan gjuter man plattan. I samband med att man gjuter en platta kan man samtidigt lägga in värmegolv om man så önskar.

 

Arbetsprocessen då man lägger en krypgrund

Då man lägger en modern krypgrund behöver man inte utföra större gjutningsarbeten på plats. Istället monterar man färdiga element eller murar upp en grund. Det är viktigt att man har en isolerad krypgrund som har en bra ventilation för att förhindra fuktskador. Även när man lägger en krypgrund krävs det att den läggs på ett effektivt dränerande material. 

 

Anlita oss för dina husgrunder i Falun

När du behöver uppföra husgrund i Dalarna kan du vända dig till oss på Oxberg Entreprenad & VVS. Vi åtar oss markentreprenad, uppförande av husgrunder och flera andra tjänster i samband med husbyggnation. Använd formuläret för att boka ett kostnadsfritt hembesök för fri konsultation om att bygga husgrund i Falun.

Kostnadsfritt hembesök för planering av din nya husgrund i Dalarna

Ska du bygga nytt och behöver hjälp med att anlägga husgrund i Dalarna? Använd formuläret nedan för att boka ett gratis hembesök. Vi hjälper dig med allt från projektering till utförande.